veliz píše:Když řešíte hmotnost jezdce, možná budete za chvíli řešit tlak v pneumatikách. Tak se zeptám: Foukáte kola od oka nebo měříte tlak pneuměřičem? Pokud ano, jaký tlak? Já foukám pláště 26x1,9 kompresorem vzadu 2,2, vpředu 2,0 baru, hmotnost jezdce 80kg.
Foukám tak, abych po usazení se na stroj obě gumy v místě styku se zemí trochu zmáčknul (nebyly jak šutr)
U horského se to pozná dobře i podle jízdního komfortu na šotolině, kamenech atp.
Logicky, u dětí foukám hodně málo, u dcery je s tím problém, když má komfort, ujíždějí ventilky, když jsem přifoukl, byla by si vyrazila zuby, ale už se to na ráfku neprotáčí.
A s manželkou máme identické stroje, u ní foukám o něco míň (je o cca 20kg lehčí), opět podle rozcapení pláště na zemi.
V lese si kolo třeba upustím a před silnicí to zase lehce dofouknu, když mám náladu, nebo pojedu po silnici dýl a nechci se dřít.
Co si vzpomínám, kdysi jsem byl účasten instalaci hodně úzkých galusek a pak mi jako "zobákovi" řekli, do zadní 10, do přední 6, napumpuj to ... To je tlak prostě na kámen.
Na plášti bývá maximální hustící tlak, tak obecně by ho chtělo asi moc nepřekračovat, ruplou gumu na starém favoritu při galuskovém nahuštění jsem zažil. Bylo to zajímavé, plášť nic, jen se částečně vyzul a rupla duše. To bylo sice před dvaceti lety, ale dodnes na tom kole ty pláště jsou.

Bílý LADA a okřídlená spol.