Zdravím všechny. Použil jsem funkci "hledání" a hledal. Pak jsem měřil na autě (Nivuška, *2014,mpi) a naměřil: baterka v klidu na kontaktech 12,8V=málo, zátěžový voltmetr na kontaktech 11,6=ujde, za běhu motoru na kontaktech 13,6V a při zapnutých světlech 13,1= zase málo. Kontrolky svítí jak mají (buzení je přes kontrolku i u nových verzí? a C-E nesvítí) vody v aku je dost, řemen napnutý, zvýšení otáček motoru napětí téměř nemění. Neměřil jsem za běhu motoru a s odpojeným aku. Podle mne je asi vadná dioda v můstku alternátoru, takže se altík chová jako z nějaké slabší verze, tedy při malém odběru dá požadované napětí, při větším odběru se zapotí a sotva dýchá, tak spadne napětí... Tedy bude nutní výměna můstku nebo celého altiku. Souhlasíte s diagnostickou úvahou? Proč se ptám a pídím? protože mi jeden mechanik tvrdil, že když odejde dioda, tak se aku začne přebíjet...No, nalomil mne, hledal jsem ve schematech
http://forum.ladaklub.com/download/file.php?id=22615 ale důvod k přebíjení jsem nenašel. Pokud mám pravdu, tak ještě vymyslet, jak to technicky zvládnout, když není zvedák ani jáma a servis na ladu je 70km tam a pak zpět +4500+práce...