E-call

Free pokec (aj keď Ondra 07 by to celé zmazal)

Moderátor: Moderátoři

dvk

E-call

Příspěvek od dvk »

http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2012070702

Co vy na to ? Osobně se už nemůžu dočkat té světlé buzdoucnosti, kdy všichni budeme bezpeční a šťastní a běda jestli ne ...
2x УАЗ 452, еx 21044 a 2105
JmJ

Re: E-call

Příspěvek od JmJ »

maji tohle treba letadla nebo autobusy?
VAZ 2104 1.3 1989
radek mb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radek mb »

Naštěstí jsem už přečetl román 1984 od G.Orwella a srovnávání s Velkým Bratrem mi přijde zcela oprávněné. Nechci být falešným prorokem, ale tato společnost pod vedením "osvícených" lidí z europarlamentu a dalších podobných institucí, spěje k systému Velkého Bratra zcela neochvějně a mílovými kroky. Mě osobně se to nelíbí, jen nevím, jak to dát hlasitě vědět do světa.
Tím chci říci, že jsem proti systému e-call, jak tu byl nastíněn.
EAST RUNNER БРИГАДА.
ŠKODA Octavia II 1,9 TDi
Bratrstvo Vana Tallinn
/ KAWASAKI KLE 500 ČZ 175/477 ČZ 250/485 ČZ 175/487
JmJ

Příspěvek od JmJ »

Mi by se libilo treba to, ze by auto dalo na muj mobil vedet, ze pravdepodobne havarovalo. Tedy treba to, ze vystrelil airbag. To bych ocenil. Ja bych vedel, ze se neco stalo, kdyz auto ridil treba nekdo z rodiny. Ja se pak muzu rozhodnout, co budu delat dal. Nehodlam do toho zatahovat kohokoliv ciziho, dokud sam nerozhodnu co a jak.

A muzeme delat to, ze budeme co nejhlasiteji vsude psat a rikat, ze to nechceme. Do zacatku :-).
VAZ 2104 1.3 1989
Laďuša
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Laďuša »

Ono to je těžko říct zrovna na tuto. Jako takový se mi nelíbí, aby mi něco bylo nucený a tak, ale až mi to jednou třeba zachrání život, tak nadávat nebudu.
U těch letadel to svým způsobem je, furt je hlídaný a jakmile se třeba ztratí, tak se to hned řeší. A dokonce se dá zjistit, kdo tam letí, to je eště větší bratr :lol:
Člen LKCS; Honorowy klubowicz LKP [ELITE 5000]

Chatka 12 forever :toothy10: ►Stodolní II◄ :) Estonian-czech crazy night :partyman: Uctívač Vana Tallinnu. Propāns-butāns!
Osa Klatovy-Plzeň-Brno ;) Tři sestry <|||> Ladagang 8) °Expedice Eesti 2010°
Dva PoJeBy ze Skašova

Haben Sie Bratwurst?

:!: keréklampás :!:
dvk

Příspěvek od dvk »

Letadla mají ledasco, třeba černou skříňku a tak. Jenomže auto s letadlem se přece těžko dá srovnávat.

Mě se z toho návrhu zvedá žaludek, protože mi to přijde jako dost nechutná snaha o kontrolu mojeho pohybu a soukromí. A jestli jste si pročetli i ty odkazy v článku a vše co s tím souvisí, těžko se dá ubránit pocitu, že jde v druhé řadě taky o snahu dalšího státem posvěceného byznysu placeného z našich kapes. Mobilní operátoři se musí válet smíchy a mnout si ruce. Další věc je zneužitelnost takového systému, otázka planých poplachů, .., . Nakonec všechny souvislosti jsou v článku nastíněné.

A co se týče třeba té nehody blízkých ... já bych tohle vědět nechtěl, resp. nevím, v čem by to mě nebo jim pomohlo. Je to jako když je děcko na táboře a píchne ho vosa. Kdysi se děcku namazalo píchnutí cibulí a bylo to. Dneska kdy má každý sedmiletý školák svůj mobil, první co udělá je, že volá rodičům a hystericky jim líčí jak ho píchla vosa a jak ho to bolí. Rodiče jsou z toho vyděšení, i když tomu děcku v té chvíli stejně nepomůžou a i kdyby se zrovna sebrali a jeli na ten tábor (a bohužel i takhle to někdy dopadne :shock: ), než tam dojedou, děcko to už nebolí a lítá si vesele dál po louce. Zato rodiče i vedoucí mají zkažený den a jsou na prášky a vlastně úplně k ničemu.

Jasně že to je trochu zlehčující příměra, těžko srovnávat třeba se smrtelnou havárkou. Ale princip je stejný ... těm tam v tu chvíli stejně nepomůžeš. A jestli tě systém 9x upozorní, že došlo k havárce a přitom jen máti zase drcla tažným do sousedního auta na parkovišti u Kauflandu, těžko tam po desáté pojedeš :wink:
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

dvk píše:A co se týče třeba té nehody blízkých ... já bych tohle vědět nechtěl, resp. nevím, v čem by to mě nebo jim pomohlo. Je to jako když je děcko na táboře a píchne ho vosa. Kdysi se děcku namazalo píchnutí cibulí a bylo to. Dneska kdy má každý sedmiletý školák svůj mobil, první co udělá je, že volá rodičům a hystericky jim líčí jak ho píchla vosa a jak ho to bolí. Rodiče jsou z toho vyděšení, i když tomu děcku v té chvíli stejně nepomůžou a i kdyby se zrovna sebrali a jeli na ten tábor (a bohužel i takhle to někdy dopadne :shock: ), než tam dojedou, děcko to už nebolí a lítá si vesele dál po louce. Zato rodiče i vedoucí mají zkažený den a jsou na prášky a vlastně úplně k ničemu.
To je dnes trochu jinak, děti si na tábor zpravidla mobil brát nemají, z několika důvodů.
1.) Budou volat domů, že se jim stýská a že chtějí domů. Kontaktem s rodiči se stesk ještě zintenzivní a prohloubí. Dále tím úplně ztrácí jakoukkoli snahu o samostané řešení problémů, protože když náhodou nevědí, co si počít, volali by rodičům.
2.) Budou volat domů z výše popsaných důvodů, přičemž zodpovědnot je v tu chvíli na vedoucím a on rozhoduje, zda se to rodiče dozvědí, či ne. Pravdou ale zůstavá, že jako rodič nutně potřebuji vědět, že dítě přišlo do styku s něčí, co může mít v budoucnu následky (klíště, lehké kousnutí zvířetem s potencionální vzteklinou), abych v případě podezření, že bylo infikované, mohl s touto informací pracovat a nezanedbat tak léčbu, bez níž mohou přijít fatální následky. Na táboře kde je teď syn, bylo dopředu deklarováno, že se to jako rodiče dozvíme. Na škole v přírodě kde byla před pár týdny dcera jsme si jen doma kousali nehty a pak se vyptávali jí. Mimochodem na školu v přírodě dítě prostě dát musíš, protože jsou tu otázky socializační.
3.) Telefon by se na táboře mohl snadno ztratit a vedoucí nemá zapotřebí řešit takové věci a pak se zodpovídat rodičům, kde je telefon za desetitisíce (opravdu mají dnes ve třetí třídě někteří jedinci)

V případě E-callu mi nějak uniká, jestli to bude povinná výbava, nebo dobrovolná a jak docílí toho, abych to měl třeba v Bílém Ladovi. :lol:
Přijde mi, že je to otázka dobrovolného zabezpečení, alarm taky v autě mít můžu ale nemusím.
A nebo to snad bude povinné a součástí silniční kontroly a technické prohlídky bude kontrola funkčnosti e-callu?
A co když nedejbože vyndám na zimu AKmulátor, e-call se vybije, zmizí jim z obrazovky a v ten moment mám u garáže celej IZS ?

Hoší, buďte realistí, ono je hezké koukat do obrazovky, ale taky je dobré občas vykouknout z okna, přeci jen, ten skutečný svět je zatím pořád tam venku.

Nebo si nedokážete domyslet, že Dfenze jen Matrix doplnil do systému, protože se ukázalo, že ho někteří rádi "čtou"? :finga: :rolleyes:
Bílý LADA a okřídlená spol.
JmJ

Příspěvek od JmJ »

Teepee píše:
dvk píše:A co se týče třeba té nehody blízkých ... já bych tohle vědět nechtěl, resp. nevím, v čem by to mě nebo jim pomohlo. Je to jako když je děcko na táboře a píchne ho vosa. Kdysi se děcku namazalo píchnutí cibulí a bylo to. Dneska kdy má každý sedmiletý školák svůj mobil, první co udělá je, že volá rodičům a hystericky jim líčí jak ho píchla vosa a jak ho to bolí. Rodiče jsou z toho vyděšení, i když tomu děcku v té chvíli stejně nepomůžou a i kdyby se zrovna sebrali a jeli na ten tábor (a bohužel i takhle to někdy dopadne :shock: ), než tam dojedou, děcko to už nebolí a lítá si vesele dál po louce. Zato rodiče i vedoucí mají zkažený den a jsou na prášky a vlastně úplně k ničemu.
To je dnes trochu jinak, děti si na tábor zpravidla mobil brát nemají, z několika důvodů.
1.) Budou volat domů, že se jim stýská a že chtějí domů. Kontaktem s rodiči se stesk ještě zintenzivní a prohloubí. Dále tím úplně ztrácí jakoukkoli snahu o samostané řešení problémů, protože když náhodou nevědí, co si počít, volali by rodičům.
2.) Budou volat domů z výše popsaných důvodů, přičemž zodpovědnot je v tu chvíli na vedoucím a on rozhoduje, zda se to rodiče dozvědí, či ne. Pravdou ale zůstavá, že jako rodič nutně potřebuji vědět, že dítě přišlo do styku s něčí, co může mít v budoucnu následky (klíště, lehké kousnutí zvířetem s potencionální vzteklinou), abych v případě podezření, že bylo infikované, mohl s touto informací pracovat a nezanedbat tak léčbu, bez níž mohou přijít fatální následky. Na táboře kde je teď syn, bylo dopředu deklarováno, že se to jako rodiče dozvíme. Na škole v přírodě kde byla před pár týdny dcera jsme si jen doma kousali nehty a pak se vyptávali jí. Mimochodem na školu v přírodě dítě prostě dát musíš, protože jsou tu otázky socializační.
3.) Telefon by se na táboře mohl snadno ztratit a vedoucí nemá zapotřebí řešit takové věci a pak se zodpovídat rodičům, kde je telefon za desetitisíce (opravdu mají dnes ve třetí třídě někteří jedinci)

V případě E-callu mi nějak uniká, jestli to bude povinná výbava, nebo dobrovolná a jak docílí toho, abych to měl třeba v Bílém Ladovi. :lol:
Přijde mi, že je to otázka dobrovolného zabezpečení, alarm taky v autě mít můžu ale nemusím.
A nebo to snad bude povinné a součástí silniční kontroly a technické prohlídky bude kontrola funkčnosti e-callu?
A co když nedejbože vyndám na zimu AKmulátor, e-call se vybije, zmizí jim z obrazovky a v ten moment mám u garáže celej IZS ?

Hoší, buďte realistí, ono je hezké koukat do obrazovky, ale taky je dobré občas vykouknout z okna, přeci jen, ten skutečný svět je zatím pořád tam venku.

Nebo si nedokážete domyslet, že Dfenze jen Matrix doplnil do systému, protože se ukázalo, že ho někteří rádi "čtou"? :finga: :rolleyes:
nechci ti brat iluze, ale ten system muze docela dobre fungovat a nikde neni psano, ze ti nenaridi, ze auta, do kterych to nelze namontovat, neodpovidaji pravidlum STK a nemaji na silnici co delat. naprosto legalne proslo to, ze nam stat vyvlastnil cast nasich vozu o hodne 10 000 Kc a nezmohli sme vubec nic. a vsichni z toho veterany delat nebudou. pokud se bude chtit, tak bude vsechno. a mamonem zpitomeli poslanci odhlasuji i podrezani vlastni matky, pokud za to dostanou peknou odmenu. o tom bych si take vubec zadnou iluzi nedelal. stejne jako o tom, ze by aspon 1/10 z nich chapala, co je v tech textech vubec napsano.

ja z toho nehodlam delat predcasne uzavery, ale vim jednoznacne to, ze penize zmuzou velke veci, zvlast u lidi s dusevnimi vadami.
VAZ 2104 1.3 1989
Teepee
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teepee »

JmJ píše:nechci ti brat iluze, ale ten system muze docela dobre fungovat a nikde neni psano, ze ti nenaridi, ze auta, do kterych to nelze namontovat, neodpovidaji pravidlum STK a nemaji na silnici co delat. naprosto legalne proslo to, ze nam stat vyvlastnil cast nasich vozu o hodne 10 000 Kc a nezmohli sme vubec nic. a vsichni z toho veterany delat nebudou. pokud se bude chtit, tak bude vsechno. a mamonem zpitomeli poslanci odhlasuji i podrezani vlastni matky, pokud za to dostanou peknou odmenu. o tom bych si take vubec zadnou iluzi nedelal. stejne jako o tom, ze by aspon 1/10 z nich chapala, co je v tech textech vubec napsano.

ja z toho nehodlam delat predcasne uzavery, ale vim jednoznacne to, ze penize zmuzou velke veci, zvlast u lidi s dusevnimi vadami.
Je to čistě subjektivní, proto se o tom nelze přít s jasným závěrem, ale pokud budou chtít nějak dál komplikovat život vlastníkům starých aut, zavedou emisní zóny, případně zpřísní předpisy o emisích a docílí třeba toho, že si na Bílého budu muset do výfukového systému vřadit katalyzátor.
Ano, uvědomuji si, že nám nařídli EKOvýpalné a sebrali žárovky (je to debilita, v Číně chcípají dělníci v žárovkárnách na otravu rtutí abychom si mohli kupovat v Tescu žárovky za 40Kč místo dřívějších 15Kč za zdravotně nezávadnou baňkovou).
Ale čím odůvodní povinnost mít v autě štěnici?
A proč nemáme i v osobních autech jednotku PREMID? Vždyť by stačilo aby Kapsch trochu zaloboval a už by se sypaly peníze.
Proč dodnes nikdo nezakázal jezdit autům typu Tatra 11, Tatra 12, a dalším? Přitom účinnost jejich motorů, exhalace a bezpečnost musí být opravdu katastrofální s tím, co nabízí dnešní auto.
Nedovedu si to představit, nejsou schopní vypořádat se s lidským faktorem ani v evidenci vozidel, spadne jim při převodu databáze, ale budou schopní mít databázi s údaji o vozidle a jeho vlastníku ve spojení s ID konkrétní jednotky e-call?
Nohy na zem, zatím máme příliš mnoho klidského faktoru na to, aby to fungovalo.
Vždyť sám nejlíp víš, jakou radost má informatik z vlivů lidského faktoru, který se 100% jistotou dovede jediné - zanést do systému chybu.
Zkrátka, myslím si, že nám v budoucnu život zkomplikuje něco jiného než e-call. Co přesně vědět raději ani nechci.
Bílý LADA a okřídlená spol.
dvk

Příspěvek od dvk »

JmJ

Příspěvek od JmJ »

necel sem clanek, kazdopadne ja bych treba byl za technickou kazdy rok autech starsich treba 15 let. proc ne. s tim, ze bych zrusil tu prevodni "dan". prijde mi lepsi mit co rok jaks-taks jistotu, ze to auto brzdi a neupadne mu kolo a zbytecne nesmradi, nez znehodnotit auto prevodni "dani".
VAZ 2104 1.3 1989
dvk

Příspěvek od dvk »

No klidně, já su pro, ale ne za současnou cenu TK/EK :butthead:
JmJ

Příspěvek od JmJ »

dvk píše:No klidně, já su pro, ale ne za současnou cenu TK/EK :butthead:
ja napsoled platil tak 800, co mi zas tak dramaticke asi neprijde. navic uplne nedokazu posoudit, jestli je to ok nebo ne. kolem a kolem, pokud se tomu autu jako by venuje jeden clovek rekneme 45 minut, pak jen ta cena za cloveka bude tak 400 Kc.
VAZ 2104 1.3 1989
Jelen

Příspěvek od Jelen »

To TK a EK každej rok by byla slušná sv*ňárna, jak zas vytahnout z lidí peníze. Neříkej, Honzo, že jsi takový antitalent, že nepoznáš, že ti auto blbě brzdí, nebo že máš kolo na upadnutí? Krom toho technická neodhalí úplně všechny závady. Majitel osobně asi taky ne, ale že auto začalo blbě brzdit, třeba nesouměrně, pozná i chromej, když to řídí. Jinak letadla mají ELT - emergency locator transmitter, který pozná přetížení větší, než které je běžné pro let, ale třeba pro náraz a aktivuje se a vyšle svoji polohu. Je to spolehlivý, je to malá krabička, která je odolná a lecos vydrží. Věřím, že kdyby byla v autě někde pod sedačkou, tak se nemůže poškodit. A taky jsem proti tomu, aby to vysílalo pořát, ale jen při nehodě.
JmJ

Příspěvek od JmJ »

Jelen píše:To TK a EK každej rok by byla slušná sv*ňárna, jak zas vytahnout z lidí peníze. Neříkej, Honzo, že jsi takový antitalent, že nepoznáš, že ti auto blbě brzdí, nebo že máš kolo na upadnutí? Krom toho technická neodhalí úplně všechny závady. Majitel osobně asi taky ne, ale že auto začalo blbě brzdit, třeba nesouměrně, pozná i chromej, když to řídí. Jinak letadla mají ELT - emergency locator transmitter, který pozná přetížení větší, než které je běžné pro let, ale třeba pro náraz a aktivuje se a vyšle svoji polohu. Je to spolehlivý, je to malá krabička, která je odolná a lecos vydrží. Věřím, že kdyby byla v autě někde pod sedačkou, tak se nemůže poškodit. A taky jsem proti tomu, aby to vysílalo pořát, ale jen při nehodě.
ono s tou TK/EK to vidim trochu jinak. ja sam poznam, ze je neco zle a nechci s tim jezdit a chci to opravit. ale znam kolem sebe HODNE lidi, kteri jezdi treba s feldou, ktere nejde uz par mesic levy blinkr. jiny vi, ze mu nebrzdi rucka, ale stejne jezdi, prece to ne starem aute uz nebude resit. dalsimu tahne rizeni, taky to neresi, asi pry az pred technickou (vic jak za rok). jde o to, ze tyhle auta, ktera jsou vice/mene nebezpecna okoli, by byli majitele donuceni bud odstavit, nebo opravit. ja to nemyslim tak, ze je to nejake super univerzalni reseni, ale prijde mi, ze by to melo rozhodne pozitivnejsi efekt na dopravu, nez mnoho jinych blbych napadu.
VAZ 2104 1.3 1989
Odpovědět

Zpět na „Poklábosme“