Presnosť tachometra

Moderátor: Moderátoři

Příspěvekod zelvotron » ned bře 22, 2009 13:38

A jakej máš tachometr? S mechanickým počítadlem, nebo s displejem? A co takhle kdyby tam byl elektromotorek, kterej by měnil otáčky v závislosti na údaji z čidla a dál za motorkem by byl normální mechanickej tachometr? Asi blbost co? :P :oops:

Vliv rozměru pneu není nijak výraznej, v případě rozměrů, který jsou povolený (spíš správný nahuštění). Můžete si to porovnat třeba tady:

http://shina-kama.ru/help/?id=11
Obrázek
Uživatelský avatar
zelvotron
 
Příspěvky: 6242
Registrován: čtv lis 23, 2006 10:32
Bydliště: Praha

Příspěvekod Saša » ned bře 22, 2009 13:47

Na přesnost měření vzdálenosti má vliv pouze rozměr pneu . Zámněrně "chybný" údaj o rychlosti nemá vliv na počet km . Tam platí 1ot = 1metr .
VAZ 2102 r.v.74 1984-1997 "Legenda"
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
VAZ 2106 r.v.78 2008-a dál...
VAZ 2105 r.v.87 12/2012-Rudý dělník
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
Uživatelský avatar
Saša
 
Příspěvky: 3358
Registrován: pon črc 09, 2007 16:08
Bydliště: Litoměřice

Příspěvekod joles » ned bře 22, 2009 14:02

Tachometer mám elektronický - ručička na oske krokového motorčeka, rovnako aj otáčkomer. Kilometre ukazuje LCD displej.
Tá konštanta 1ot = 1meter platí iba pre mechanické prístroje. Už pred cca 5-8 rokmi na Fabii som znamemu opravovak také elektroncké niečo, čo keď pripojil na konektor, ktorý bol pripojený na prevodovke, tak mu natáčalo kilometre a ručička tachometra iška cez 180km/h. A kmitočet bol stovky Hz, presne už neviem(ale asi by som to našiel). Po nejakom čase mal novšie auto - Octáviu a tam bol kmitočet niekoľkonásobne vyšší. Účel tohoto zariadenia nebudem rozoberať (služobné autá).
Takže pre elektroniku je možné dať ľubovoľnú konštantu pre vzdialenosľ a inú pre rýchlosľ.
joles
 
Příspěvky: 64
Registrován: ned srp 10, 2008 19:26
Bydliště: Ivanka pri Dunaji

Příspěvekod Saša » ned bře 22, 2009 14:19

Teď mám v ruce snímač rychlosti (VDO) 8 imp/ot . Ono by nebyl problém udělat dělič n/n ale jde o to jak je to uděláno jako celek . Ono je totiž "dnes" levnější dát jednoduchý snímač který bude počítat nějaké (libovolné) zuby v převodovce a jen se upraví program v tachometru pro různé použití (typ auta,kol,...). Potom je to co kus to originál a jiný počet impulzů .
No nic jen tak mimo , když už to má krokové motorky dělá to alespoň "efekt" že po zapnutí vyběhnou ručičky na max a pak na 0 ?
VAZ 2102 r.v.74 1984-1997 "Legenda"
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
VAZ 2106 r.v.78 2008-a dál...
VAZ 2105 r.v.87 12/2012-Rudý dělník
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
Uživatelský avatar
Saša
 
Příspěvky: 3358
Registrován: pon črc 09, 2007 16:08
Bydliště: Litoměřice

Příspěvekod zelvotron » ned bře 22, 2009 14:21

Saša: jo, já mluvil o rychlosti.
...
Ne, tenhle efekt to nedělá, mimochodem novější štít přístrojů (s LCD) je taky VDO.
Obrázek
Uživatelský avatar
zelvotron
 
Příspěvky: 6242
Registrován: čtv lis 23, 2006 10:32
Bydliště: Praha

Příspěvekod joles » ned bře 22, 2009 14:37

Nerobí to žiaden efekt. Keď som to mal rozobraté, tak som ručičky posunul kdesi do stredu stupnice a potom až na doraz, a zapol zapaľovanie. Ručičky pekne nakrokovali na ľavý doraz a ešte pár krokov, zrejme rezerva, a kľud.
S tým deličom n/n by bo dobrý nápad, treba ešte zistiť, či je to citlivé na rovnomernosť impulzov - predsa je to dosť veľký rozsah. Keby som mu trebárs každý desiaty impulz zrušil, či by si ho nedopočítal. Alepotom by bola zas chyba v prejdených km.
joles
 
Příspěvky: 64
Registrován: ned srp 10, 2008 19:26
Bydliště: Ivanka pri Dunaji

Příspěvekod Saša » ned bře 22, 2009 14:48

joles píše:Keby som mu trebárs každý desiaty impulz zrušil, či by si ho nedopočítal. Alepotom by bola zas chyba v prejdených km.

Tak na to jsem myslel . To že by "si" chybějící impuls dopočítal nevěřím , ale Jestli je všechno spracováváno jedním procesorem (spíš hradlovým polem) tak to nepůjde . I když by mně víc štvalo to že mi tachák ukazuje bludy než že mi nesedí počet ujetých km . Proto jsem do svého tacháku dodělal přesné digitální měření rychlosti a vzdálenosti .
VAZ 2102 r.v.74 1984-1997 "Legenda"
VAZ 21043 r.v.90 1996-White Lady - nyní v GO. VAZ 21044 r.v.96 2007-(muzeum koroze)
VAZ 2106 r.v.78 2008-a dál...
VAZ 2105 r.v.87 12/2012-Rudý dělník
Nikdy neříkejte že to nejde,protože se v zápětí objeví někdo kdo neví že to nejde a udělá to!
Uživatelský avatar
Saša
 
Příspěvky: 3358
Registrován: pon črc 09, 2007 16:08
Bydliště: Litoměřice

Příspěvekod BontSK » pon úno 22, 2010 11:26

klasicka vec aj na mojej 112tke :)

ukazuje 50 - idem 44
ukazuje 130 - idem 117

takze chodievam podla tachometru- 55, 100 a po dialnici 120 - 140 podla nalady a pocasia :P
BontSK
 
Příspěvky: 31
Registrován: čtv úno 18, 2010 23:31
Bydliště: Vráble

Příspěvekod Petr HC » čtv úno 25, 2010 18:39

Kdyby mi toto vadilo (zatím to považuji za ztrátu času), asi bych se začal zabývat programem "Combiset" (http://www.chiptuner.ru/content/odometer/), který umí mimo jiné nastavit konstantu tachometru. Vynechávání impulzů ze snimače rychlosti by ŘJ vyhodnotila jako závadu P0503 VSS Sensor, Signal Intermittent Датчик скорости автомобиля, перемежающийся сигнал.
Uživatelský avatar
Petr HC
 
Příspěvky: 2295
Registrován: stř lis 21, 2007 11:27
Bydliště: Hořice

Re: Presnosť tachometra

Příspěvekod tavri » sob čer 27, 2015 21:09

Lada úspěně dojela do Itálie a zpět. Opět mám podezření, že s ukazatelem počtu km není něco v pořádku. Jel jsem přesně tuto trasu https://goo.gl/maps/w6mQD což google vyměřuje jako 819 km a já podle tacho najel jen 784, z toho odečtu 5 km nákupy a motání po městě Gorizia, rozdíl tedy 40 km, což je cca 5% z ujeté vzdálenosti.
Tachometr byl ze stejného důvodu již přehozen z bílé Lady, na co se tedy dál zaměřit, aby to neukazovalo míň než ve skutečnosti?
Dodge Avenger 2.0 VVT
Uživatelský avatar
tavri
 
Příspěvky: 1393
Registrován: pát čer 24, 2005 12:43
Bydliště: Trutnov

Re: Presnosť tachometra

Příspěvekod JmJ » sob čer 27, 2015 22:25

Cidlo rychlosti?
MFP
wergl I - 2104 - melt down
wergl II - 2104 - rebuild succeded
wergl III - 21113 - sold (Chester's new)
wergl IV - i30 - tout est bleu
Uživatelský avatar
JmJ
 
Příspěvky: 6320
Registrován: úte čer 01, 2004 11:30
Bydliště: Kromeriz

Re: Presnosť tachometra

Příspěvekod zelvotron » ned čer 28, 2015 08:45

Tak jako zkusit bych to zkusil, ale že by zrovna kecalo o 5% to je takový divný, kor jestli rychlost to ukazuje dobře.
Obrázek
Uživatelský avatar
zelvotron
 
Příspěvky: 6242
Registrován: čtv lis 23, 2006 10:32
Bydliště: Praha

Re: Presnosť tachometra

Příspěvekod Cory » ned čer 28, 2015 10:13

Ma to este mechanicke lanko, alebo je rucicka elektronicka? Ci uuz vsetky 110 mali el. rychlomer? A co diferencial a nahon diffu? Mohol byt niekedy vymeneny?
Lada 2171 Priora 1,6 MPi (2013), Lada 2105 v regenerácii (1985), Lada 21044 1,9 MPi (1998), Škoda Felícia 1,3 SPi - 40kw (1996), 2 x Babetta 210 (1984,1988), Simson 70 ccm (1989), Zetor 4011 (1966)
Cory
 
Příspěvky: 11343
Registrován: stř čer 14, 2006 17:14
Bydliště: Snina/Košice

Re: Presnosť tachometra

Příspěvekod Petr HC » ned čer 28, 2015 10:25

Ještě navíc některé 21xx byly obuty do 13ti palcových a některé do 14ti palcových pneu.
Если бы автомобили Лада были безпроблематичными, я бы определенно русский язык забыл.
Uživatelský avatar
Petr HC
 
Příspěvky: 2295
Registrován: stř lis 21, 2007 11:27
Bydliště: Hořice

Re: Presnosť tachometra

Příspěvekod zelvotron » ned čer 28, 2015 11:41

Ale to by nemělo mít vliv, 13ky mají vyšší profilový číslo, takže obvod by měl bejt téměr shodnej a čidlo čidlí z poloosy, takže stálej převod na něj taky nemá vliv.
Obrázek
Uživatelský avatar
zelvotron
 
Příspěvky: 6242
Registrován: čtv lis 23, 2006 10:32
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na Karoserie a ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron