Nulašestka píše:Tak mi teda řekněte, co to je.
Tohle jsem dosud neznal a je to velmi zajímavé! Co jsem na runetu zjistil, tak máš pravdu v tom, že jde o zařízení pro úpravu klasického rozdělovače na bezkontaktní. Jmenuje se to Сонар-ИК. Narozdíl od klasického bezkontaktu nepoužívá halův senzor, ale optický IR snímač, který je přerušován přímo čtyřhranem rozdělovače. Ve stejném tělese je zabudována i elektronika, tj. zesilovač, tvarovač pulsu a tyristorový koncový stupeň pro spínání cívky. Používá se pouze ve spojení s klasickou cívkou Б-117 V případě použití cívky pro bezkontakt může Сонар-ИК rychle odejít. Nemá totiž koncový stupeň dimenzovaný pro sycení nízkoimpedanční cívky el. zapalování.
Výhody Сонар-ИК:
- odstranění mechanických kontaktů rozdělovače
- tím pádem snížení opotřebení ložiska podtlakové regulace předstihu díky absenci vibrací
- odstranění hlučnosti mechanického rozdělovače
- stabilní tvar impulsu jiskry
- zlepšení sycení cívky ve vysokých otáčkách (odpadá zpoždění dotyku kladívek)
- zlepšení rovnoměrnosti chodu
- minimální, resp. žádné úpravy zapalovací soustavy (vše lze jednoduše vrátit do původního stavu)
- velmi levné řešení - cena cca 500 Rub.
Nevýhody Сонар-ИК:
- teoreticky možná chybovost zapalování vlivem zanešení optického čidla nečistotami
- VN na svíčkách zůstává na původní hodnotě, jako u kontaktu
- proto nelze na svíčkách nastavit větší mezeru a natáhnout tak jiskru
- slabší jiskra ve srovnání s plnohodnotným bezkontaktním zapalováním
Na stejném principu (IR optika) funguje i staré maďarské el. zapalování, které mám v 05. V 80. letech ale nebyla tak pokročilá miniaturizace, takže to, co je všechno integrováno v Сонар-ИК v jedné malé krabičce přímo v rozdělovači, mám já rozděleno do samotného IR snímače v rozdělovači a vnějšího "komutátoru". S čistotou snímače a tím pádem spolehlivostí jiskry nebyl nikdy problém.