Tak jsem dnes našel trochu času,schodil jsem vačku a zkouknul jsem to.
Taky jsem si na obalu vačky konečně vyrobil značku kdy oba ventily stříhají-při stejném zdvihu.Jen pro zajímavost je to u nastavovacího řětěz.kola posunuto skoro o půl zubu dozadu,tj.3mm za origo značkou.
Potom jsem se pustil do kontroly pružin,vyrobil jsem si přípravek z Golasady , osobní váhy a zatlačil
Ještě citace chytré knihy:při stavu uzavřeného ventilu(první zkrácení pružin) musí být vyvinuta síla 43,4kg+-2,2kg
A výsledek?
Mimo ventilu č. 3 který měl 38kg byly všechny ostatní v rozmezí 43,5-41,0kg,takže žádný drama se nekoná,vyměním pouze pružiny na tom třetím ventilu,ostatní o 1mm podložím a je to.
Ještě pro kontrolu měření jsem vzal hlavu kterou mě obdaroval Nulašestka,prý na sprintech točila 8000,potom z motoru vyletělo těsnění-takže ověřená

výsledky měrení to samé,tj.44,3-41,8kg,pátý ventil 33kg.
Co se týká těch zaoblených hran spalováku tak mám Cory úplně opačné informace,právě špatně chlazené ostré hrany válce,hlavy nebo vyčnívající těsnění jsou ideální místa pro vznik detonačního hoření,proto se zaoblují,na maďarskejch stránkách je na to celý návod,pohledám to.
Jinak ta moje hlava je snížená o tři milimetry,nějaké rovnání nepřichází v úvahu,už teď mám obavy aby se mi spalovák nezačal bortit dovnitř hlavy,je to už prostě moc,výstuhy jako hlavy 1,7i mezi spalováky a sacími kanály tyhle staré hlavy nemají.
Jo a souhlasím s tou nižší turbulencí směsi po mých úpravách spalovacího prostoru(myslím že to bude mít vliv ale jen na spotřebu)-zkusím tedy zahýbat předstihem dopředu-dozadu co to udělá.
Je fakt že Lada motor je svojí koncepcí dělanej spíš na emise,spotřebu a lehkou vyrobitelnost,žádnej sporťák to není-teda na rozdíl od Fiatu DOHC.
Jdu vyrábět podložky pružin.