po delší době s compy mimo provoz se opět hlásím a oživuji toto věčné téma s vypadávajícími kvalty, které vzhledem ke stárnutí vozového parku bude čím dál aktuálnější.
u mého 5Q s najetými 150 t km už od koupě vloni občas vypadla 3 při brždění motorem, nebo přejezdu nerovností. Olej OK, docela i čistý, dalo se normálně jezdit. Ostatní kvalty zcela OK, kupodivu téměř bez většího hučení. minulý týden zcela náhle při rozjedu (klidném) vypadla 1 a při zařazení vypadla znovu a znovu. Po rozjezdu na 2 vypadávala opět i 3, ale častěji. Ostaní kvalty držely jako přibité, včetně 5.
Takže auto mám doma, na 1 se nerozjede, tak převody trápit dál nechci. Pod auto normálně jako jiný už nevlezu, tak jsem si nechal dobrou duší aspoň opět vypustit olej dokud byl teplý. Po usazení je úplně čistý (najel asi 7000 km), žádné obvyklé piliny ukazující na velké opotřebení. Jenom jeden malý úlomek kovu, tak 3x4 mm. Zkouška pilníkem a sekáčem ukazuje na měkčí materiál, určitě nejde o kousek zubu.
Překvapila mne náhlost nově vypadávající 1. Jako by se náhle něco uvolnilo, prasklo, nebo podobně.
Zatím rozebírat nemohu, čekám na pomoc, ale zajímal by mne názor, zda-li už měl někdo stejný problém a co bylo příčinou. Už uklízím stůl na rozebírání až dojde opět dobrá duše na vymontování z auta. Žiguláckou jsem ještě neopravoval.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)