To Vašátor:
Sleduji tyto závody, a dokonce mám jednoho kamaráda, který vlastní několik takových vozů - jeden z nich je Bugatti z r. 1928. Letos s ním jel Kitzbühel. Je to ovšem člověk, pro nějž peníze neznamenají vůbec nic, a i ke svým autům má ten vztah, že když se jim něco stane, koupí si jiné auto. Všichni účastníci těchto podniků (různé ty Gumbally a pod.) jsou nudící se multimilionáři.
Překvapivě se ani já neztotožňuji se svým přístupem, ale řekněme, že se jedná o aplikovanou nutnost. I mě dělalo radost, že když jsem s některým ze svých žigulů vyjel, lidé si jej se zájmem prohlíželi ... ale vlastně je to tak dosud, takže minulý čas není na místě. S auty samozřejmě jezdím (je to mobil, musí se hýbat), ale jak jsem řekl, velmi velmi omezeně.
Pokud by se konal takový sraz řekněme v Olomouci, Přerově, Prostějově anebo dejme tomu do 50 km, i bych se zúčastnil. Ale zlá zkušenost mne naučila auta provozovat minimálně. Přikládám fotografie, na nichž je vidět, jak dopadl jeden výjezd. V podstatě ihned po zaparkování do auta najela asi šestiletá dívenka na kole a prolomila řídítky blatník. Samozřejmě na tom nejlepším kusu mé sbírky, na autě, které má najeto těsně přes 20 000 km. 34 let to auto vydrželo bez jakéhokoliv zásahu do karosérie; při naprosto banální jízdě na vzdálenost 60 km dostalo zásah - a při stání, ani ne při jízdě. Tato zkušenost mě přivedla k nejvyšší opatrnosti. Oprava byla nákladná (chytit odstín laku starého 35 let není žádná prdel) a autenticita auta pochopitelně utrpěla. Zajímalo by mě, co by třeba dělal Hurikán, kdyby mu někdo stejným způsobem načal Jahodu. Z tohoto důvodu je "muzeum" nejbezpečnějším přístavem.
Stran machrování na srazech jsem nemyslel na vytahování se, ale na takovou tu klasiku všech srazů (i těch abiturientských) - kdo ho má většího, kdo hezčího ... no vždyť to známe

Motor si lze u mne poslechnout, jak jsem již řekl, když by se někdo přijel podívat, auto vyjede. I na cestu. Čili se někdo může i svézt. Ale na rovinu, nemám zájem absolvovat s auty různé losí testy a letmou míli na nějakém letišti při srazu. Rovněž nemám zájem o to, aby do naleštěných interiérů vlezlo během hodiny 30 lidí. Možno mě považovat za snoba, ale nechávám na té údržbě svoje ruce. Moje auta sice nejsou Bible kralická, ale tou taky nemůže listovat každý, kdo ji vidí. Potom ty předměty totiž velmi rychle ztrácejí punc novoty - a toho si na svých autech nejvíc cením.
Nemám tato auta jako investici. Investice je něco, co ti za určitý čas vydělá víc, než kolik jsi do toho dal. Já svá auta nehodlám prodat. Ale moje děti je milují. Jednou budou jejich. A tak je musím uchovat v co nejlepším stavu.
Jsem rád, že se můžeme pobavit o vztahu k veteránům. Každý to máme jinak. A jak jsem již řekl, můžu být považován i za snoba, mě to nevadí. Hlavně, že auta jsou v suchu.